Premiär!

Ja, så var det då äntligen dags igen! Öringen i Vänneån leker på hösten och för att ge de vackra fiskarna chansen att reproducera sig har vi fiskestopp under höst, vinter och vår. Men nu är det återigen tillåtet att med hjälp av fluga eller spinn försöka lura de rapsgulbukiga, röd och svartprickida strömfiskarna till hugg. Vänneån kalkas regelbundet via kalkstation i Vivljunga i de övre delarna av ån. Dessvärre har staten meddelat att man i framtiden kommer att dra in på kalkningsanslagen över hela landet. Jag hoppas verkligen att Vänneån fortsatt blir prioriterad, då även om försurningen minskat, så behövs kalkning, inte minst vid så här mycket nederbörd som det varit de senaste veckorna.

Det har verkligen regnat mycket här! Markerna och ån är nu så mättade att det står vatten upp i grässvålen överallt. Detta påverkar så klart fisket. Ädelfisk gillar inte när det är för mycket vatten, och ställer sig och tjurar på botten. Jag hoppas att alla ni som löst kort på premiären i ån återkommer när flödet är mer lagom och temperaturen även den lite mer lagom…..

Fisket i Sunnedamm är igång för fullt och flera grupper har redan avklarat sin första fisketur på året. Fina fångster har det blivit! Peter och jag har trots kalla morgnar med is i spöringarna, bara hört positiva toner vad gäller fångstrapporter från er fiskegäster. Att fånga sin egen regnbåge och lämna till rökning för att avnjutas på påskbordet gör hela syftet med denna verksamhet komplett.

Peter Magnusson är ny tillsyningsperson här för denna säsong. Peter hjälper mig med allt som rör verksamheten och ni kommer säkerligen att möta Peter ofta runt fisket framöver. På bilden ses han i full fart i skogen. Såga ner träd med motorsåg kan han det med!

För tre veckor sedan den 10 mars fick min mamma en propp i hjärnan. Det blev ambulanstransport till Lund för att operera bort den 5 cm stora proppen i hjärnan. Operationen gick bra och det blev inga skador på hjärnan. Hon är trött och medtagen, och är nu på återhämtning på korttidsboende i Halmstad. Det blir sakta bättre och bättre och snart hoppas jag vi får se henne plocka och fixa runt fiskedammen som hon gillar så mkt!

Stuga 3 har nu äntligen fått två nya 80 cm sängar installerade. Dessutom har Peter satt dit en ny dörr och den stugan med utsikten över strömsträckan blir förhoppningsvis trevligare att sova i nu.

Skogsarbetet är nu för denna vintern snart avklarat. Sydved hämtar nu stockarna och bilden visar när lastbilen lastar grantimmerstockar. Stockarna åker till sågverket och sågas till prima brädor, för att vidare transporteras till byggvaruhandeln.

Idag är det strålande solsken och jag hoppas att vi alla kan njuta av denna vackra vårdag!

Glad påsk!

M

Detta inlägg publicerades i Isläget. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar